Poëzie op de Stoep

#PODS

Granate versiert de stoepen met poëzie

Lieve bewoners,

Lees waar je loopt! Langs de tramhaltes, worden de stoepen van onze buurt opgefleurd met poëzie. Het project Poëzie Op De Stoep (#PODS) is ene initiatief van Stichting Granate en gaat de straten van Amsterdam beschilderen met korte, hoopvolle gedichten, geschilderd door een kalligraaf. Gedichten van dichters uit de buurt, voor iedereen die de straten van Amsterdam betreedt. Jong en oud, vaste bewoner en passant, toerist en local.

De pilot van dit project is in september afgerond. Vier gedichten van lokale dichters Kees Godefrooij, Nafiss Nia, Sophienne Bos en Ronald M Offerman zijn aangebracht in de omgeving van Frederikshendriks buurt. Wij presenteren deze vier gedichten feestelijk met een mini-poëziewandeling in Frederikshendriks buurt en in aanwezigheid van de dichters.

Wij starten ons feest op donderdag 11 oktober om 16:30 bij het gedicht aan het begin van de Frederik Hendrikstraat (aan de kant van het Plantsoen). We eindigen rond 17:00 bij café Razmataz op het Hugo de Grootplein bij het vierde gedicht op de stoep, waar we zullen proosten op de voortgang van Poëzie op de stoep..

Hoop dat we jullie allemaal op donderdagmiddag om 16:30 kunnen begroeten.

liefs,
namens team Granate

Onder het project, ‘Poëzie op de Stoep’ #PODS, zullen stoepen van onze steden en dorpen worden versierd met de gedichten van lokale dichters. We beginnen alvast in Amsterdam, maar we komen graag bij jouw dorp, stad, wijk en buurt langs.

Om alle bewoners en groepen in Amsterdam te verbinden wordt gezocht naar gedichten die universeel, simpel, vrolijk en verbindend zijn. Kunst die een glimlach tovert op het gezicht van voorbijgangers. In de gedachte van wijlen burgemeester Van der Laans ‘Zorg goed voor deze lieve stad’ zal het straatbeeld worden opgevrolijkt en verfijnd. We kiezen voor levende dichters, juist omdat de stad leeft, omdat poëzie leeft, en omdat monumenten niet voorbehouden hoeven te zijn aan overledenen. Wij laten de buurt zien wat de buurt aan poëzie en kunst te bieden heeft. Poëzie op de Stoep is er voor iedereen die de straten van Amsterdam betreedt. Jong en oud, vaste bewoner en passant, toerist en local.

In 2018 werd Poëzie op de Stoep als pilot uitgevoerd en in het voorjaar van 2020 wordt elke van de 25 haltes van de tramlijn 3 in de stadsdelen West, Centrum, Zuid en Oost voorzien van een op de stoep gekalligrafeerd gedicht van een dichter uit de buurt.

Selectie gedichten

De selectie van de gedichten voor #PODS 2020 in Amsterdam gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

  • Het gedicht is Nederlandstalig en bestaat uit vier regels waarvan iedere regel maximum vijf woorden bevat;
  • Het gedicht mag een deel van een lang gedicht zijn, zolang de bovenstaande regel van toepassing is;
  • Het gedicht heeft een vrij thema, zolang de toon van het gedicht hoopvol, vrolijk en verbindend is;
  • Het gedicht mag in alle genres, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word;
  • Het gedicht is van een levende dichter die in Amsterdam woont, werkt of daar geboren is;
  • Wij kiezen, waar mogelijk, voor onzichtbaar talent en dichtende bewoners geboren en/of wonend in de betreffende straat;
  • Inzenden voor de editie PODS2020 is niet meer mogelijk.

Uitvoering

Voor het aanbrengen van de poëzie kiezen we ook voor een kunstvorm. De verf wordt eerst gezet met sjablonen en daarna bewerkt met de hand. Het is een kunst- en een monnikenwerk, elke letter zal minuscuul afwijken, en de imperfecties maken het geheel levend. De poëzie wordt met witte verf en kwast aangebracht door een team van kalligrafen op het steen.

Dichters

Voor de editie Poëzie op de stoep langs de 25 haltes van de tramlijn 3 doen de volgende dichters mee:

Anne van Amstel, Anthonie Holslag, Boris Kanen, Brechje Meijers, Diana Ozon, Dorien de Wit, Gita Hacham, Gökhan Aksoy, Irene Schoenmacker, Jos van Hest, K. Schippers, Kees Godefrooij, Lien de Coster, Luan Buleshkaj, Marjolijn van Kooten, Méland Langeveld, Nafiss Nia, Narcis Zohrehnassab, Nelleke Lamme- den Boer, Nestor Kraamheer, Robin Veen, Ronald M. Offerman, Senna Laura Leezenberg, Simon Mulder, Sophienne Bos.

pods-3

Poëzieroute

Het project #PODS 2020 start met poëzie op de stoepen langs de tramlijn 3 en gaat verder langs de stoepen in Amsterdam-Noord. We kiezen voor locaties die onkarakteristiek en afwijkend zijn. Niet per se de hotspots en toeristische trekpleisters zullen poëziestoepen krijgen, maar juist, binnen die drukke wijken, de binnendoorwegen en kleinere pleintjes. Zo creëren wij nieuwe trekpleisters in plaats van in te spelen op de oude. De stoepen langs de tramlijnen bieden ook de bewoners die ziek of slecht ter been zijn een mogelijkheid om op ieder moment de tram in te stappen naar de volgende halte waar weer een gedicht op de stoep op hen staat te wachten. We streven ernaar hiermee twee poëzieroutes gereed te hebben aan het eind 2020.
Poëzie op de stoep blijft niet alleen in Amsterdam. We gaan langzaam maar zeker naar andere steden en dorpen in Nederland. Wil je ons in je dorp, wijk of buurt? Laat ons weten. 

Kijk hier naar de opening van PODS pilot 

 

Fotoalbum PODS Pilot

Nafiss Nia

Ronald M. Offerman

Kees Godefrooij

Sophienne Bos