Hoe dans je een gedicht

.

Hoe dans je een gedicht? is een initiatief van Stichting Granate waarbij dans en poëzie samenkomen in een verenigde voordracht. De danser vertaalt in dit project de poëzie van een dichter naar bewegingen, terwijl deze het gedicht voordraagt. Zo verandert het gedicht van woorden naar bewegingen en beelden om vervolgens weer terug te keren naar taal.

Doel

Hoe dans je een Gedicht zorgt voor een vernieuwende samensmelting van twee disciplines; dans en poëzie. Met dit project wil Granate laten zien hoe veelzeggend dans is en hoe beeldend poëzie. Door kunstdisciplines te combineren ontstaat inspiratie en dit zorgt voor een extra dimensie voor de kijker. Ook laat Hoe dans je een Gedicht zien dat poëzie geen eiland is, maar schitterend samensmelt met andere disciplines, in dit geval dans.

Uitvoering

Deze samensmelting van dans en poëzie is eerder gebruikt als onderdeel van ons evenement Duizendenéén Film&Poëzie, maar ook bij de Danswedstrijd en Reading Gilgamesh. In 2020 is het onderdeel van het Granate Festival en zullen gekoppelde dichters en dansers elke dag in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam samen een gedicht voordragen met de stem van de dichter en lichaam van de danser.