banner-yalda-2018

Yalda

27e editie Duizendenéén Film&Poëzie

Yalda – de langste nacht van het jaar met poëzie, verhalen, film, muziek en dans

Ik ga een einde maken aan dit verdriet
zoete dagen komen er aan, barre tijden niet.
Verliefde nachtegaal! Wens jezelf een lang leven
de tuin zal bloeien, bloemen zingen een welkomstlied. – Hafez

Op vrijdag 21 december vieren we “Yalda, de langste nacht”. De langste nacht van het jaar is de nacht van 20 december op 21 december. In veel culturen, Iraans, Afghaans, Koerdisch, Tajik en Arabisch, maar ook Scandinavisch, Iers en Canadees, wordt deze nacht geëerd en gevierd. Op zo’n avond wordt met name veel poëzie gelezen, worden er verhalen verteld en worden granaatappel, watermeloen, noten en zoetigheden genuttigd. Deze avond staat in het teken van saamhorigheid, verbinding en het vieren van het leven.

In het Westen wordt kerstmis gevierd, maar de wortels van kerstmis liggen in het feest des lichts oftewel Yalda en in het oude Perzië. Aan het eind van de nacht van ‘Yalda’ is het moment waarop het licht terugkeert en de dagen weer langer worden. Volgens het zoroastrische geloof symboliseert Yalda de geboorte van de zonnegod Mithra.
We vieren de langste nacht van het jaar met poëzie en film, en vullen dit feestelijke programma aan met muziek, verhalen en dans. Meesters in verhalen vertellen verfraaien de avond met hun prachtige verhalen. Een combinatie van beginnende en doorgewinterde dichters zal de avond ophemelen met hun poëtische woorden. Tussen de woorden door zorgen korte films voor een visuele traktatie.

De editie van Yalda 2018 laat het publiek landen in een sfeer van sprookjes van 1001 nacht. De lyrische poëzie, verhalen en korte films maken de langste nacht van het jaar tot een sprookjesachtig samenzijn.

Presentatie

Binnenkort bekend

Tijd

Vrijdag 21 december 2018 om 19.30 t/m 23.00

Plaats

Binnenkort bekend

Entreeprijs

inclusief Yalda lekkernijen: koekjes, noten, watermeloen en granaatappel

  • Binnenkort bekend

Promofilm

Blog

 Event page

Aftermovie

Voordracht

  • Binnenkort bekend

Films

  • Binnenkort bekend

Muziek

  • Binnenkort bekend

Dans

  • Binnenkort bekend