Poëzie op de Stoep

#PODS

Granate versiert de stoepen met poëzie

Lieve bewoners,

Lees waar je loopt! Langs de tramhaltes, worden de stoepen van onze buurt opgefleurd met poëzie. Het project Poëzie Op De Stoep (#PODS) is ene initiatief van Stichting Granate en gaat de straten van Amsterdam beschilderen met korte, hoopvolle gedichten, geschilderd door een kalligraaf. Gedichten van dichters uit de buurt, voor iedereen die de straten van Amsterdam betreedt. Jong en oud, vaste bewoner en passant, toerist en local.

De pilot van dit project is in september afgerond. Vier gedichten van lokale dichters Kees Godefrooij, Nafiss Nia, Sophienne Bos en Ronald M Offerman zijn aangebracht in de omgeving van Frederikshendriks buurt. Wij presenteren deze vier gedichten feestelijk met een mini-poëziewandeling in Frederikshendriks buurt en in aanwezigheid van de dichters.

Wij starten ons feest op donderdag 11 oktober om 16:30 bij het gedicht aan het begin van de Frederik Hendrikstraat (aan de kant van het Plantsoen). We eindigen rond 17:00 bij café Razmataz op het Hugo de Grootplein bij het vierde gedicht op de stoep, waar we zullen proosten op de voortgang van Poëzie op de stoep..

Hoop dat we jullie allemaal op donderdagmiddag om 16:30 kunnen begroeten.

liefs,
namens team Granate

Onder het project, ‘Poëzie op de Stoep’ #PODS, zullen stoepen van Amsterdam worden versierd met de gedichten van lokale dichters.

Om alle bewoners en groepen in Amsterdam te verbinden wordt gezocht naar gedichten die universeel, simpel, vrolijk en verbindend zijn. Kunst die een glimlach tovert op het gezicht van voorbijgangers. In de gedachte van wijlen burgemeester Van der Laans ‘Zorg goed voor deze lieve stad’ zal het straatbeeld worden opgevrolijkt en verfijnd. We kiezen voor levende dichters, juist omdat de stad leeft, omdat poëzie leeft, en omdat monumenten niet voorbehouden hoeven te zijn aan overledenen. Wij laten de buurt zien wat de buurt aan poëzie en kunst te bieden heeft. Poëzie op de Stoep is er voor iedereen die de straten van Amsterdam betreedt. Jong en oud, vaste bewoner en passant, toerist en local.

Selectie gedichten

De selectie van de gedichten gebeurt aan de hand van de volgende criteria:

• Het gedicht is Nederlandstalig en bestaat uit vier regels waarvan iedere regel maximum vijf woorden bevat;
  • Het gedicht mag een deel van een lang gedicht zijn, zolang de bovenstaande regel van toepassing is;
  • Het gedicht heeft een vrij thema, zolang de toon van het gedicht hoopvol, vrolijk en verbindend is;
  • Het gedicht mag in alle genres, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word;
  • Het gedicht is van een levende dichter die in Amsterdam woont, werkt of daar geboren is;
  • Wij kiezen, waar mogelijk, voor onbekend talent en dichtende bewoners geboren en/of wonend in de betreffende straat.

Uitvoering

Voor het aanbrengen van de poëzie kiezen we ook voor een kunstvorm. Dus de verf wordt niet gezet met sjablonen, maar met de hand. Het is een kunst- en een monnikenwerk, elke letter zal minuscuul afwijken, en de imperfecties maken het geheel levend. De poëzie wordt met witte verf en kwast aangebracht door een team van kalligrafen op het steen.

pods-3

Poëzieroute

Het project #PODS start IN 2019 met poëzie op de stoepen langs de tramlijn 3 en gaat in 2020 verder langs een andere tramlijn. We hebben gekozen voor locaties die onkarakteristiek en afwijkend zijn. Niet per se de hotspots en toeristische trekpleisters zullen poëziestoepen krijgen, maar juist, binnen die drukke wijken, de binnendoorwegen en kleinere pleintjes. Zo creëren wij nieuwe trekpleisters in plaats van in te spelen op de oude. De stoepen langs deze lijnen bieden ook de bewoners die ziek of slecht ter been zijn een mogelijkheid om op ieder moment de tram in te stappen naar de volgende halte waar weer een gedicht  op de stoep op hen staat te wachten. We streven ernaar hiermee twee poëzieroutes gereed te hebben aan het eind 2020.

Fotoalbum PODS Pilot

Nafiss Nia