Poëzie op de Stoep

#PODS

Granate versiert de stoepen met poëzie

Onder het project, ‘Poëzie op de Stoep’ #PODS, zullen stoepen van Amsterdam worden versierd met de gedichten van lokale dichters.

Om alle bewoners en groepen in Amsterdam te verbinden wordt gezocht naar gedichten die universeel, simpel, vrolijk en saamhorig zijn. Kunst die een glimlach tovert op het gezicht van voorbijgangers. In de gedachte van wijlen burgemeester Van der Laans ‘Zorg goed voor deze lieve stad’ zal het straatbeeld worden opgevrolijkt en verfijnd. Poëzie op de Stoep is er voor iedereen die de straten van Amsterdam betreedt. Jong en oud, vaste bewoner en passant, toerist en local.

pods-3

Selectie gedichten

De gedichten die we kiezen zijn kort en Nederlandstalig. Het thema is vrij, zolang de toon van het gedicht hoopvol en verbindend is. Gedichten in alle genres, van verhalend, vormvast, dada tot spoken word zijn welkom.

De gedichten zijn van de dichters die in Amsterdam wonen, werken of daar geboren zijn. We kiezen voor levende dichters, juist omdat de stad leeft, omdat poëzie leeft, en omdat monumenten niet voorbehouden hoeven te zijn aan overledenen. Wij laten de buurt zien wat de buurt aan poëzie en kunst te bieden heeft. Wij kiezen, waar mogelijk, voor onbekende talenten en dichtende bewoners geboren en/of wonend in de betreffende straat.

Uitvoering

Voor het aanbrengen van de poëzie kiezen we ook voor een kunstvorm. Dus de verf wordt niet gezet met sjablonen, maar met de hand. Het is een kunst- en een monnikenwerk, elke letter zal minuscuul afwijken, en de imperfecties maken  het geheel levend. De poëzie wordt met witte verf en kwast aangebracht door een team van kalligrafen op het steen.

pods-gedicht-nafiss-nia
Nafiss Nia - Nieuwe dag

Poëzieroute

Het project #PODS start met poëzie op de stoepen langs twee tramlijnen 3 en 14. We hebben gekozen voor locaties die onkarakteristiek en afwijkend zijn. Niet per se de hotspots en toeristische trekpleisters zullen poëziestoepen krijgen, maar juist, binnen die drukke wijken, de binnendoorwegen, zijstraten en kleinere pleintjes.  Zo creëren wij nieuwe trekpleisters in plaats van in te spelen op de oude. De stoepen langs deze twee lijnen bieden ook de bewoners die ziek of slecht ter been zijn een mogelijkheid om op ieder moment de tram in te stappen naar de volgende halte waar weer een gedicht  op de stoep op hen staat te wachten. We streven ernaar hiermee twee poëzieroutes gereed te hebben aan het eind 2020.