banner-granatefestival

Een festival vol Kunst en Cultuur, waar diversiteit de Kleur bepaalt

29, 30, 31 maart 2019

Granate Festival 2019

Granate organiseert vanaf 2019 jaarlijks in maart een driedaags festival, waarbij haar succesvolle event Reading Gilgamesh als een middagvullend event terugkomt in Amsterdam en twee andere steden. Daarnaast komen de beste en mooiste elementen van Granate’s eerdere evenement ‘Duizendenéén Film&Poëzie’ terug als randprogrammering op de laatste dag van het festival. Granate sluit zich aan bij het Boekenweekthema (in 2019: De Moeder de vrouw) en nodigt haar deelnemers uit om in dat kader werk te presenteren.

Binnenkort bekend

29 maart 2019 14:00 – 18:00
Reading Gilgamesh
Binnenkort bekend

30 maart 2019 14:00 – 18:00
Reading Gilgamesh
Zwolle

31 maart 2019 9:30 – 00:00
Hele dag film & poëzie inclusief Reading Gilgamesh als middagprogramma

Entreeprijs

• Entree: Binnenkort bekend.

Promofilm

Event page

Aftermovie

Het programma

Op 29, 30 en 31 maart 2019 (tevens de laatste driedagen van de Boekenweek) organiseren wij het Granate Festival met verschillende film- en poëzieprogramma-onderdelen:

Het Gilgamesh-epos wordt voorgedragen door twaalf dichters die worden bijgestaan door een gastkunstenaar. Het Gilgamesh-epos bestaat uit twaalf tabletten/hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar naar keuze van de dichter (kan een danser, fotograaf, operazanger, mimespeler, muzikant, rapper, filmmaker, tapdanser et cetera zijn), zullen ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken.
De één vertolkt het stuk in een mime-act, de ander zingt het in een opera optreden, de één draagt het stuk op een ingetogen wijze voor, een ander maakt er een rap-stuk of een live-film van.
De taal van de voordrachten is Nederlands, maar iedere dichter draagt een paar regels uit haar/zijn tablet voor in een andere taal of Nederlands dialect. De verscheidenheid in talen zorgt voor een kakofonie van geluiden, typerend voor onze moderne samenleving, die samenkomen in het oudste gedicht ter wereld.
De deelnemers van Reading Gilgamesh in 2019 worden uitgekozen op basis van hun voordrachtskunst. De geselecteerde dichters nemen ieder een of twee talenten mee als gastkunstenaar.

Een talent dat extra zichtbaarheid verdient. Samen vormen ze een sterk team.

Film & Ontbijt: een twee uur durend filmprogramma waarbij het publiek, voorzien van een heerlijk ontbijt, de première van een aantal korte films beleeft, die recent door gevluchte filmmakers zijn gemaakt en/of die over vluchtelingenthema’s gaan.

Een 30 minuten durende workshop “Interviewtechniek voor documentairemakers” door een veel geprezen interviewer/documentairemaker.
Beoogde gast: Coen Verbraak of Aliona van der Horst

Het event opent met een lezing van Julia Krul- assyrioloog aan de Universiteit Leiden- over het ontstaan, bestaan en voortbestaan van Gilgamesh-epos. Na een korte pauze worden twaalf vertolkingen van het Gilgamesh-epos uitgevoerd door twaalf teams. Het Gilgamesh-epos bestaat uit twaalf tabletten/hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar naar keuze van de dichter (kan een danser, fotograaf, operazanger, mimespeler, muzikant, rapper, filmmaker, tapdanser et cetera zijn), zullen ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken.
De deelnemers van Reading Gilgamesh Festival in 2019 worden uitgekozen op basis van hun voordrachtskunst. De geselecteerde dichters nemen ieder een of twee talenten mee als gastkunstenaar.
Een talent dat extra zichtbaarheid verdient. Samen vormen ze een sterk team.

Een 30 minuten durende workshop “Voordrachtkunst” door een veel geprezen voordrachtskunstenaar en dichter.
Beoogde gast: Tjiske Jansen of Neske Beks.

Voordrachtkunst in spotlight: de avond staat helemaal in het teken van de prijsuitreiking van de Granate voordrachtwedstrijd, die drie maanden vóór het festival start en waar dichters (jong, oud, beginner en gevorderde) aan mee kunnen doen. Deze voordrachtwedstrijd heeft verschillende categorieën: Jong talent, Tweede taal talent (voor talent met een niet Nederlandse achtergrond), Zeepkist talent (ter plekke via een open podium) en de beste voordracht. De winnaar van de eerste drie wordt door een jury gekozen en het publiek stemt voor de beste voordracht (waar de andere categorieën ook onder vallen). De uitreiking wordt tevens versiert met muziek- en dansoptreden als intermezzo.

Na de uitreiking barst het feest los met dans op swingende wereldmuziek.

Beoogde gast: Coen Verbraak of Aliona van der Horst

De één vertolkt het stuk in een mime-act, de ander zingt het in een opera optreden, de één draagt het stuk op een ingetogen wijze voor, een ander maakt er een rap-stuk of een live-film.
Een talent dat extra zichtbaarheid verdient. Samen vormen ze een sterk team.

Beoogde gast: Tjiske Jansen of Neske Beks.

Na de uitreiking barst het feest los met dans op swingende wereldmuziek van dichter- en film DJ’s.

Exposities op 31 maart 2019

Fototentoonstelling

Fototentoonstelling ‘Behind the scene’: een selectie van de meest indringende behind the scene foto’s van 5 recent gerealiseerde films zullen de muren en wanden van de locatie versieren.

Poëzietentoonstelling

Poëzie tentoonstelling ‘Gilgamesh citaten’: een selectie van de meest intrigerende regels uit het Gilgamesh epos worden tentoongesteld als grote posters.

Vrije expositie

Naast de bovengenoemde exposities wordt er ruimte beschikbaar gesteld voor publiek, zodat iedereen zijn/haar eigen tekst, tekening of foto tentoon kan stellen.

Deelnemers

Ochtendprogramma