Duizendenéén Film&Poëzie

Het mysterie van het Oosten en de aarde van het Westen ontmoeten en bevruchten elkaar tijdens het evenement Duizendenéén Film&Poëzie.

‘Alleen in mijn gedichten kan ik wonen’, maar ‘Film is mijn geliefde.’

~ Respectievelijk van J.J.Slauerhoff en Ingmar Bergman

Het evenement

Duizendenéén Film&Poëzie is een driemaandelijks intercultureel, multidisciplinair en sector overstijgend evenement van Granate waar dichters/schrijver en filmmakers een podium krijgen. De nadruk ligt daarbij op getalenteerde dichters, schrijvers en filmmakers met een niet-Nederlandse achtergrond en vooral op (voormalig) vluchtelingen, zodat veel onzichtbare talenten een gezicht krijgen. Iedere editie heeft een eigen karakter, waarbij film en poëzie centraal staan en waar andere disciplines regelmatig aanschuiven.

Iedere editie van het evenement Duizendenéén Film&Poëzie heeft een eigen karakter en eigen thema, maar alle vier zijn aan elkaar verbonden door de kerndisciplines Poëzie & Film. Bovendien krijgt bij iedere editie onbekend talent meer aandacht en een plek.

Duizendenéén Film&Poëzie is voor het eerst georganiseerd op 7 oktober 2012 en is inmiddels na 27 succesvolle edities, uitgegroeid tot een mega evenement. Het trekt een divers publiek. Veel bijzondere, spraakmakende en talentvolle dichters en filmmakers hebben deelgenomen aan dit festival.

In 2019 gaat dit driemaandelijkse evenement over naar een (voorlopig) eendaags festival dat elk jaar eind maart plaatsvindt.

Het evenement Duizendenéén Film&Poëzie werd bij iedere editie georganiseerd in samenwerking met een aantal culturele instellingen in Amsterdam onder andere De Nieuwe Liefde, Podium Mozaïek, Amnesty Huis, Lloyd Hotel, Vondelkerk en Tolhuistuin.

Tijd en Plaats

Duizendenéén Film&Poëzie wordt vier keer per jaar georganiseerd in Amsterdam.

Organisatie

Het festival wordt georganiseerd door de vaste kern van Granate, en met behulp van een groep freelancers en vrijwilligers.

Het komende evenement

Reacties

Lees HIER een greep uit de reacties van ons publiek, de deelnemende kunstenaars en onze samenwerkende partners.

Vier edities van het evenement Duizendenéén Film&Poëzie

Reading Gilgamesh in Amsterdam – Maart

21 maart is het Wereldpoëziedag. Granate viert deze bijzondere dag met het voordragen van het oudste gedicht ter wereld: het Gilgamesh-epos. Het Gilgamesh-epos is bijna 5000 jaar oud en volgens velen het oudste gedicht. Dit epos is van grote invloed geweest op de literatuur in het Midden-Oosten en heeft veel dichters en andere kunstenaars geïnspireerd. De thema’s van dit klassieke heldendicht zijn universeel en van alle tijden: onvoorwaardelijke vriendschap, angst voor de dood en de zoektocht naar onsterfelijkheid. Mede daardoor is dit meesterwerk na 5000 jaar nog steeds springlevend.

Het Gilgamesj-epos bestaat uit twaalf hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar (naar de keuze van de dichters/schrijvers) zullen tijdens deze editie ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken in een interdisciplinaire act. Alle soorten van kunst – dans, muziek, zang, theater, film, fotografie en mimen- passeren de revue. Tevens zullen de dichters/schrijvers een paar regels uit het epos in een andere taal of een Nederlands dialect voordragen. De voordrachten zullen als een welluidend geheel weerklinken.

Vrijheidsmaaltijd – Mei

Granate viert de vrijheid met een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei onder het thema ‘We komen om te verbinden.’ De deelnemers aan dit evenement zijn onder andere dichters en filmmakers met een  vluchtelingen achtergrond en een aantal scholieren.

Stichting Granate wil door dit evenement een brug slaan tussen de jonge en de nieuwe Nederlanders. Deze twee groepen hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Dichters en filmmakers van een niet Nederlandse afkomst, met name vluchtelingen, hebben geen directe band met de Tweede Wereldoorlog , maar door hun eigen achtergrond hebben ze te maken gehad met oorlog of onderdrukking. Ook de jonge generatie Nederlanders heeft geen directe band met de Tweede Wereldoorlog en kent deze slechts uit de films en boeken of heeft de verhalen en herinneringen uit die tijd meegekregen van ouders en grootouders. Deze twee groepen hebben zeker een overeenkomst: beiden genieten van de vrijheid die de strijders hebben herwonnen na de Tweede Wereldoorlog.

Granate brengt graag op 5 mei de jonge en nieuwe Nederlanders op een feestelijke manier met elkaar verenigen en laten zien hoe zij de vrijheid in Nederland ervaren die ze als geschenk hebben ontvangen. We willen graag laten zien dat er een sterke, maar toch nog onbekende band is tussen deze twee groepen. Het verlangen naar vrijheid en het behouden daarvan is iets wat iedereen hier met elkaar verbindt. En zoals Rumi zegt:

We komen om te verbinden en niet om uit elkaar te drijven.’

SpeakUp! – September

Ieder jaar op de derde dinsdag van september, beter bekend als Prinsjesdag, spreekt het staatshoofd de troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Prinsjesdag is een belangrijke dag voor de Nederlandse politiek en gaat gepaard met veel rituelen.
Op de avond van Prinsjesdag introduceren we ons nieuwe evenement Speak Up! dat in het teken staat van geëngageerd werk. Dichters, schrijvers en filmmakers, met name met een niet Nederlandse achtergrond, presenteren werk waarin zij sociaal-maatschappelijk kwesties aankaarten. De vluchtelingencrisis, het integratiebeleid, werkloosheid en het basisinkomen, feminisme en het glazen plafond, homofobie, opwarming van de aarde en klimaatverandering, ouderenzorg en … het is maar een greep uit de talloze maatschappelijke thema’s waar Nederlandse kunstenaars dagelijks mee worstelen. Tijdens het evenement Speak Up! zullen dichters, schrijvers en filmmakers de vraag “Hoe denk je over morgen?” beantwoorden met woorden en beelden, waarmee zij hun mening over verschillende maatschappelijke issues uiten. Kunstenaars uit andere disciplines schuiven ook aan.

Speak Up! is geen debatbijeenkomst, het is een kunstzinnig evenement waar de deelnemende kunstenaars -bekend en onbekend talent- hun woorden en beelden met het publiek delen en hen aan het denken zetten door aan het publiek nieuwe, onverwachte beelden, inzichten, ideeën en emoties te tonen die ontregelen, prikkelen en verrassen. En waarbij niet de maatschappelijke visie maar de kwaliteit en zeggingskracht van het werk voorop staan. Tijdens deze editie zal een kleurenpalet met scherpe woorden en rake beelden de revue passeren.

Yalda, de langste nacht – December

Ieder jaar op de langste avond van het jaar viert Granate Yalda – het feest des lichts volgens de Iraanse traditie- met poëzie, verhalen, film, muziek en dans. De traditionele Yalda lekkernijen (granaatappel, watermeloen, noten en koekjes) zijn bij de prijs inbegrepen.

Yalda staat voor de overwinning van het licht op de duisternis door de wedergeboorte van de zon. Niet alleen in de landen die tot het oude Perzië behoren, maar ook in veel andere culturen verspreid over de vijf continenten wordt deze gebeurtenis gevierd en geëerd, ieder met zijn eigen tradities en gewoonten. In de Iraanse traditie wordt daarbij met name poëzie gelezen, worden er verhalen verteld en worden granaatappel, watermeloen, noten en zoetigheid genuttigd. Yalda is de oorsprong van het Kerstfeest, waaruit maar weer eens blijkt dat verschillende culturen vaak nauw verbonden zijn met elkaar. Deze avond staat in het teken van saamhorigheid, verbinding en het vieren van het leven.

Op Yalda feest presenteren we onze bezoekers een avondvullend programma met sprookjesachtige verhalen, lyrische gedichten, poëtische films en dans & muziek van ver en dichtbij.