18 Maart 2018 – Reading Gilgamesh

Reading Gilgamesh

25e editie Duizendenéén Verhalen

Het oudste gedicht nog springlevend na 5000 jaar

Op zondag 18 maart 2018 sluiten we de Boekenweek af met een bijzonder evenement: Het festival Reading Gilgamesh in Amsterdam.

Granate viert op zondag 18 maart de Wereldpoëziedag. De 25e editie van Duizendenéén Verhalen sluit de Boekenweek af met het voordragen van het oudste gedicht ter wereld: het Gilgamesj-epos.

Het Gilgamesj-epos is bijna 5000 jaar oud en volgens velen het oudste gedicht. Dit epos is van grote invloed geweest op de literatuur in het Midden-Oosten en heeft veel dichters en andere kunstenaars geïnspireerd. De thema’s van dit klassieke heldendicht zijn universeel en van alle tijden: onvoorwaardelijke vriendschap, angst voor de dood en de zoektocht naar onsterfelijkheid. Mede daardoor is dit meesterwerk na 5000 jaar nog steeds springlevend.

Het Gilgamesj-epos bestaat uit 12 hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar (naar de keuze van de dichters/schrijvers) zullen op zondag 18 maart ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken. Alle soorten van kunst – Dans, muziek, zang, theater, film, fotografie en mime- passeren de revue. Tevens zullen de dichters een paar regels uit het epos in een andere taal voordragen.

Op 18 maart 2018 klinkt Gilgamesh in Nederlands, Zweeds, Berbers, Dari, Jiddisch, Koerdisch, Engels/SintMaartens, Bosnisch, IJslands, Limburgs dialect, Indonesisch en Perzisch. De voordrachten zullen als een welluidend geheel weerklinken.

Voor deze editie van Reading Gilgmesh wordt de Nederlandse vertaling van Theo de Feyter gebruikt.

Toegangsprijs

 • Voorverkoop: € 15,- (incl. lekkernij)
 • Aan de deur: € 17,50 (incl. lekkernij)

Promofilm

Blog

Event page

Aftermovie

Deelnemers

 • Saskia Stehouwer & beeldend kunstenaar Stijn Pommee.
  Nederlands: tablet 1
 • Baban Kirkuki & muzikant Peshmerge Morad.
  NL/Koerdisch: tablet 2
 • Lilja Bjork Egillsdottir & beeldend kunstenaar Hrafnkatla Visser.
  NL/IJslands: tablet 3
 • Nino žalica & muzikanten Armin ‘Archie’ Pozderac,
  Senad Smajić en Katarina Vranić.
  NL/Bosnisch: tablet 4
 • Tahmina Akefi & danser Sandy Ceesay.
  NL/Dari: tablet 5
 • UNOM & muzikant Mirte Hartland.
  NL/Engels(SintMaartens): tablet 6
 • Mohammed Benzakour & danseres Simone Heijloo.
  NL/Berbers: tablet 7
 • Gita Hacham & DJ Zé Karlo.
  Zweeds: tablet 8
 • Dennis Gaens & muzikant Harold K.
  NL/Limburgs: tablet 9
 • Fajga Szmulewicz & muzikant Joost van Son.
  NL/Jiddisch: tablet 10
 • Djodjie C.A. Rinsampessy & muzikant Tom Rahajaan.
  NL/Indonesisch: tablet 11
 • Nafiss Nia & gastkunstenaar.
  NL/Perzisch: tablet 12

Presentatie

Tijd

Zondag 18 maart 2018 om 14:30- 17:30

Plaats

Stichting Granate (Amnesty gebouw),
Keizersgracht 177, 1016 DR Amsterdam

Lees het Gilgamesh Epos in een vingerhoed.

Tablet 1
In het eerste tablet wordt Gilgamesh geïntroduceert, koning van Oeroek, 2/3e god en 1/3e mens. Hij terroriseert de bevolking van Oeroek en de mensen vragen de goden om hulp. Die creëren een gelijke, de wildeman Enkidoe, die verleid wordt door de prostituee Sjamchat om hem te temmen.

Tablet 2
In het tweede tablet komt Enkidoe naar Oeroek om Gilgamesh te stoppen van het onderdrukken van zijn mensen. Een hevige strijd begint, Gilgamesh wint, maar  Enkidoe en Gilgamesh worden vrienden. Deze vriendschap veranderd Gilgamesh in een echte leider.

Tablet 3
In het derde tablet besluiten Gilgamesh en Enkidoe om samen op avontuur te gaan om het beest Choembaba te verslaan. Voordat ze vertrekken bezoeken de twee vrienden de moeder van Gilgamesh, godin Ninsoen. Zij zorgt ervoor dat god Sjamasj hen beschermt tijdens de reis.

Tablet 4
In het vierde tablet gaan ze op pad en tijdens de reis heeft Gilgamesh nachtmerries over vreselijke dingen zoals vallende bergen. Enkidoe verzekert Gilgamesh dat de dromen niet over Choembaba gaan. Aan het einde van het tablet horen ze de geluiden van Choembaba, ze zijn dichtbij…

Tablet 5
In het vijfde tablet vindt het gevecht tussen Gilgamesh, Enkidoe en Choembaba plaats, vanwege het intense gevecht bewegen de bergen. Met hulp van Sjamasj verslaan ze Choembaba. Hij vraagt om vergiffenis, maar toch slachtten zij hem. Hierna keren zij terug naar Oeroek.

Tablet 6
De godin Isjtar probeert Gilgamesh te verleiden, maar hij moet er niets van weten. Beledigd stuurt Isjtar de hemelstier naar Oeroek om het te verwoesten. Gelukkig verslaan de helden Gilgamesh en Enkidoe het beest.

Tablet 7
In het zevende tablet heeft Enkidoe een nachtmerrie waarin de goden besluiten dat een van de vrienden dood moet omdat zij Choembaba en de Hemelstier hebben vermoord.  Ze kiezen ervoor dat Gilgamesh wordt gespaard, maar Enkidoe moet sterven. Hij wordt ziek, vervloekt iedereen, maar accepteert uiteindelijk zijn lot en sterft.

Tablet 8
In het achtste tablet heeft Gilgamesh groot verdriet. Hij is compleet verslagen na de dood van Enkidoe. Hij roept iedereen in Oeroek op om hem te rouwen en houdt een waardige begrafenis met offers voor de goden van de onderwereld.

Tablet 9
In het negende tablet heeft Gilgamesh na de dood van Enkidoe angst voor de dood gekregen. Hij besluit Oetnapisjtim, de onsterfelijke man, te vinden en het geheim van het eeuwige leven te ontdekken. Na enkele avonturen bereikt hij uiteindelijk het einde van de aarde en de tuin van de goden.

Tablet 10
In het tiende tablet moet Gilgamesh eerst nog de oceaan over om het eiland van Oetnapisjtim te bereiken. Na wat gedoe helpt de veerman hem over de oceaan heen. Eenmaal daar vraagt Gilgamesh hulp in het bereiken van onsterfelijkheid, maar Oetnapisjtim zegt dat het zinloos is.

Tablet 11
In het elfde tablet vertelt Oetnapisjtim aan Gilgamesh hoe hij onsterfelijk is geworden. Ooit heeft hij als enige mens een grote vloed overleefd door een boot te bouwen. Hierna kreeg hij onsterfelijkheid van de goden. Hij vertelt aan Gilgamesh hoe hij weer jong kan worden; namelijk door een speciale plant van de bodem van de zee te plukken. Gilgamesh doet dit, maar de plant wordt gestolen door een slang.

Tablet 12
In het twaalfde tablet wordt Enkidu ineens weer levend! Toch keert hij weer terug naar de onderwereld, om bepaalde bezittingen van Gilgamesh terug te halen. Hij wordt er vastgehouden, maar met hulp van godin Sjamasj keert hij terug door een barst in de aarde.