Reading Gilgamesh

21e editie Duizendenéén Film&Poëzie

Op zondag 19 maart 2017 gaan we de lente tegemoet met een bijzonder evenement van Duizendenéén Film&Poëzie: Reading Gilgamesh in Amsterdam.

Stichting Granate viert op zondag 19 maart de Wereldpoëziedag. De 21de editie van Duizendenéén Film&Poëzie staat daarom in het teken van het oudste gedicht ter wereld: het Gilgamesj-epos.

Het Gilgamesj-epos is bijna 5000 jaar oud en volgens velen het oudste gedicht. Dit epos is van grote invloed geweest op de literatuur in het Midden-Oosten en heeft veel dichters en andere kunstenaars geïnspireerd. De thema’s van dit klassieke heldendicht zijn universeel en van alle tijden: onvoorwaardelijke vriendschap, angst voor de dood en de zoektocht naar onsterfelijkheid. Mede daardoor is dit meesterwerk na 5000 jaar nog steeds springlevend.

Het Gilgamesj-epos bestaat uit 12 hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar (naar de keuze van de dichters/schrijvers) zullen op zondag 19 maart ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken. Alle soorten van kunst – Dans, muziek, zang, theater, film, fotografie en mimen- passeren de revue. Tevens zullen de dichters een paar regels uit het epos in een andere taal voordragen. Gilgamesh wordt op 19 maart 2017 geklonken in: Nederlands, Vlaams, Turks, Spaans, Russisch, Italiaans, Arabisch, Chinees, Groningse dialect, Sarnámi en Perzisch.

Voor deze editie van Reading Gilgmesh is de Nederlandse vertaling van Theo de Feyter gebruikt.

inclusief lekkernijen

• Online: €15,00

Promofilm

Event page