Tv serie 1001 Gezichten

#1001G

Ontdek de verborgen juwelen van Nederland, geef het onzichtbare een gezicht!

Samenvatting programma

Een cultureel & kunstzinnig televisieprogramma van Granate op verschillende lokale omroepen, waaronder Amsterdamse televisiezender SALTO van goede audiovisuele kwaliteit waarvoor film/tv makers met een niet Nederlandse achtergrond een portret maken over een dichter/schrijver met een niet Nederlandse achtergrond. De nadruk ligt op (voormalig) vluchtelingen.

Doel

‘1001 Gezichten’ geeft een kijkje in het leven van dichters van niet-Nederlandse afkomst in Nederland, gemaakt door filmmakers met eveneens een niet Nederlandse achtergrond. Met dit project wil Granate de filmmakers uitdagen om vanuit hun eigen kracht een bijdrage te leveren aan de film en poëzie sector in Nederland. De film vormt een aanvulling op het portfolio van de filmmaker. De cohesie tussen deze twee kunstdisciplines wordt tevens hierdoor versterkt en verrijkt. Het publiek van SALTO leert daarmee dus in één programma twee kunstenaars kennen. En dat wordt hoog tijd, want de Nederlandse samenleving is steeds diverser aan het worden, maar tot nu toe uit deze diversiteit zich in geringe mate op de werkvloer, met name bij de media.

Gelijkwaardige kijk

Deze portretten zijn geen klaagzang, ze willen geen zielig beeld schetsen van genegeerde talenten, ze gaan er niet over hoe ze gevlucht zijn en of ze heimwee naar hun moederland hebben. Amsterdamse kijkers gaan kijken naar wat nu speelt in de stad, wie de talenten zijn die actief bijdragen aan de verrijking van film & poëzie in de stad en hoe zij zich ontplooien, bewijzen en staande houden in die wereld. De portretten zullen zowel de vakmanschap van de dichters als van filmmakers laten zien. Ze gaan over nu en de toekomst, over dromen en daden. Over durven en zijn.

Via dit filmportret en dit tv-programma wil Granate de rijke bijdrage van deze diversiteit aan het kunst & cultuuraanbod in de stad en aan de Nederlandse film & poëzie laten zien. Tenslotte creëert Granate hiermee voor de tv-zender Salto een nieuw cultureel aanbod. De films van mooie kwaliteit mogen we daarnaast aanbieden aan andere omroepen, festivals en andere kunst- en cultuurmanifestaties.